In de eerste maanden van 2018 komt het RIVM met een lijst waarop de roker per merk kan zien hoeveel giftige stoffen per sigaret echt inademt. Voor de lijst gaat het instituut de honderd populairste sigaretten die in Nederland te koop zijn testen met een nieuwe meetmethode.

Uit de test moet blijken dat er veel meer schadelijke stoffen in sigaretten zitten dan toegestaan. Het RIVM deed eerder al onderzoek met de nieuwe methode en bij alle 11 geteste merken bleek de hoeveelheid teer en nicotine drie tot zes keer hoger te zijn dan de 'normale' test. Alle sigaretten kwamen daarmee boven de wettelijk toegestane hoeveelheden uit. De beschrijvingen op pakjes van light-sigaretten zouden het meest misleidend zijn.

Gaatjes

Dit verschil is te verklaren door de miniscule gaatjes in de sigarettenfilters. De gangbare test wijst daardoor uit dat de roker minder schadelijke stoffen inademt, maar de apparatuur houdt er geen rekening mee dat vingers en mond die gaatjes deels afsluiten. In de praktijk is de hoeveelheid ingeademde stoffen dus veel groter.

Testmethode

Het RIVM zegt tegen het Parool eigenlijk al te weten dat de inname van de hoeveelheid giftige stoffen bij alle merken hoger is dan de oude test schetst. 'De huidige meetmethode heeft eigenlijk nooit voldaan omdat het menselijk handelen niet goed wordt weergegeven.'

Bron: Parool