Grote stapels aan papieren enquêtes heeft Ria Bremer in 1983 onderzocht voor Hoe Bevalt Nederland, een speciale zwangerschapsuitzending van haar programma Vinger aan de Pols. 2.000 vrouwen beantwoorden toen met potlood en pen de 237 vragen. Nu, 35 jaar later, is Bremer terug met een nieuw zwangerschapsonderzoek, uitgevoerd onder maar liefst 16.000 vrouwen.

Het onderzoek gaat over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen. In het nieuwe AVROTROS-programma Hoe Bevalt Nederland onderzoekt Bremer aan de hand van deze resultaten de wereld van voortplantingsgeneeskunde. Hoe ging het 35 jaar geleden? Hoe gaat het nu? En wat kunnen we in de toekomst verwachten?

'Eierstokken van een tweejarig meisje ingevroren'

Hoe Bevalt Nederland zit, naast interessante zwangerschapscijfers- en statistieken, vol met persoonlijke verhalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen in de voorplantingsgeneeskunde. De verhalen maken grote indruk op Bremer, zoals bij een tweejarig meisje waarbij de eierstokken al worden ingevroren. De stamceltherapie die het meisje ondergaat zal haar mogelijk onvruchtbaar maken. 'Een eierstokje van nog geen twee centimeter, maar straks geeft het haar kansen die toen voor onmogelijk werden gehouden. Ik vond het heel bijzonder om daarbij te mogen zijn'. Ria Bremer volgt in het programma koppels, wetenschappers en specialisten.

Veel veranderd in 35 jaar

In 35 jaar tijd is er volgens Bremer veel veranderd: 'Er lijkt een nieuwe wereld te ontstaan, waarin de slaapkamer steeds vaker verhuist naar het laboratorium, waar ongewenste kinderloosheid niet meer bestaat en waar de baarmoeder gebruikt wordt als operatiekamer'.

Hoe Bevalt Nederland is vanaf woensdagavond 5 september te zien om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.