Bij gespecialiseerde apotheken in de grotere steden kun je vanaf nu een hiv-zelftest kopen. Tot nu toe moesten mensen die zich wilden laten testen naar een soa-poli van de GGD of de huisarts.

Mensen die opzien tegen een bezoek aan een arts kunnen vanaf nu dus de test thuis doen. Zij bestelden eerder misschien een test op internet, maar die zijn vaak onbetrouwbaar en illegaal, zegt Anna Nijsters van het Aidsfonds tegen de NOS. Het Aidsfonds en de GGD vinden de introductie van de doe-het-zelf-tests een goed idee, maar de test moet wel in orde zijn. Volgens het Aidsfonds is dat het geval bij de vingerpriktest die nu in apotheken ligt. 

De vingerpriktest is te vergelijken met een zwangerschapstest. Binnen vijf minuten kun je het resultaat aflezen. In andere landen, zoals België en Groot-Brittannië is de test al langer te verkrijgen.

Goede voorlichting

Het Aidsfonds en de GGD hameren ook op goede voorlichting. Mensen die slecht nieuws krijgen na de test, moeten doorverwezen worden naar professionele steun. Apothekers moeten kopers dringend verzoeken naar een arts te gaan voor een bevestigingstest mocht de uitslag aantonen dat zij seropositief zijn. Volgens apotheker Taco van Witsen worden dit soort gevoelige gesprekken niet in de apotheek zelf gevoerd. 'Dat doen we in een aparte ruimte met de mensen die daar behoefte aan hebben.'

Betrouwbare zelftesten kunnen ervoor zorgen dat meer mensen zichzelf controleren, blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam dat later dit jaar wordt gepubliceerd. Aan de proef met de thuistesten deden meer dan duizend mee. Meer dan veertig procent van de deelnemers had zich nog nooit eerder laten testen of had dat langer dan drie jaar geleden gedaan.

'2800 mensen in Nederland weten niet dat ze hiv hebben'

Op dit moment is er een groep mensen die zich nog helemaal niet test. Er wordt geschat dat zo'n 2800 mensen in Nederland niet weten dat ze hiv hebben. Zij lopen het risico te laat bij de dokter te komen waardoor een goede behandeling niet meer mogelijk is. Ook kunnen zij anderen infecteren. Mede hierdoor overlijden er ieder jaar nog meer dan honderd mensen aan de gevolgen van hiv en aids, zegt het Aidsfonds. Terwijl er medicatie is die dit kan voorkomen.

Bron: ANP