Hiv-patiënten in Europa en Amerika hebben dankzij vernieuwde hiv-remmers een hogere levensverwachting. Zij leven negen tot tien jaar langer vergeleken met patiënten die hiv-remmers met een oudere samenstelling van medicijnen gebruikten. Dat concluderen onderzoekers van de University of Bristol in het medische blad The Lancet.

De onderzoekers wijten de langere levensverwachting aan een moderne combinatie medicijnen met minder giftige stoffen en daardoor minder zware bijwerkingen. Ook geeft de nieuwe combinatie van hiv-remmers meer opties bij resistentie.

Later behandeld: langer leven

De onderzoekers analyseerden gegevens uit achttien onderzoeken uit Europa en Amerika. In totaal ging het om 88.504 hiv-patiënten die tussen 1996 en 2010 begonnen met hun behandeling. In het onderzoek werden twee groepen gemaakt, afhankelijk van het jaar waarin zij met hun behandeling begonnen. Van de groep hiv-patiënten die tussen 2008 en 2010 begonnen met hun behandeling, stierven er in de eerste drie jaar veel minder vergeleken met de groep patiënten die daarvoor met hun behandeling begonnen waren. 

Minder mensen sterven aan aids

Naarmate het onderzoek vorderde, viel het de onderzoekers op dat steeds minder mensen aan aids stierven. De onderzoekers wijten dat aan de nieuwe combinatie hiv-remmers, die het immuunsysteem beter zou herstellen.

Geen genezing voor aids

Het is volgens de onderzoekers noodzakelijk dat hiv-patiënten hiv-remmers blijven gebruiken, aangezien er nog geen genezing voor aids is.

Bron: Nu.nl