Het gezondheidsinstituut RIVM heeft zondag het 'hitteplan' afgekondigd voor grote delen van Nederland. Het gaat om de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg.

Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico’s van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. 'Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken', aldus het RIVM.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Volgens het KNMI kan het zondag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden en vanaf maandag nog warmer. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren.

Warme nachten

Ook de nachten blijven warm met rond de 20 graden. Het kan benauwd aanvoelen omdat er weinig wind is en de luchtvochtigheid hoog is, aldus het RIVM.

Met een week van zomerse temperaturen in het vooruitzicht adviseert de Reddingsbrigade Nederland niet te gaan zwemmen op gevaarlijke plekken, zoals bij bruggen en sluizen. ''Ook zwemmen in rivieren raden we af wegens de stroming'', aldus een woordvoerder.

'Zwem niet bij bruggen en sluizen'

De reddingsbrigade raadt aan alleen te gaan zwemmen op plekken waar het kan en mag. 'Daarbij gaat het met name om de stranden en recreatieplassen. Dat zijn ook de plekken waar wij met onze vrijwilligers toezicht houden.'

De woordvoerder zegt dat de temperatuur van het zeewater nu ongeveer 15 of 16 graden is. 'Dat is zo ongeveer de temperatuur waarop je het water in kan. Al is het nog wel wat fris.'

'Pas op met zon op strand en bootje'

Mensen die zondag van de zon willen genieten, moeten zich goed beschermen tegen verbranden. De zonkracht stijgt gemiddeld tot 7 op de zogeheten UV-index, wat inhoudt dat de onbeschermde huid al binnen 15 minuten kan verbranden.

Volgens Weeronline moeten mensen die naar het strand gaan extra oppassen. 'Als het 30 graden is met weinig wind, kijken mensen wel uit om lang in de zon te blijven. Veel te heet. Met een verkoelend briesje op het strand of op een bootje is de zon even sterk, maar dan heb je het minder door', aldus een woordvoerder. Iemand die op een boot zit moet ook nog eens rekening houden met de reflectie van het water, waardoor je nog iets sneller verbrandt.

De zonkracht is het sterkst in de eerste helft van de middag. In het noorden van het land is die ongeveer 6,5 op de UV-index, in het zuiden ruim 7.

Bron: ANP