Gezondheidsinstituut RIVM heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland afgekondigd. De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden. 'Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals zonnesteek', aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. 'Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken', stelt het instituut.

Het RIVM adviseert om goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.

Code oranje 

In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, geldt code oranje, die het KNMI heeft ingesteld wegens extreme hitte. Code oranje houdt in dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.

Maandag kondigden de NS en spoorbeheerder ProRail maatregelen aan wegens de aankomende hitte, omdat deze tot overlast kan leiden. Zo worden extra verkeersleiders en storingsploegen ingezet.

Het gezondheidsinstituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

'Hitteplan redde al duizenden mensen het leven'

Invoering van een hitteplan bij tropische temperaturen blijkt goed te werken. Ouderen bijvoorbeeld zijn soms zelfs beter beschermd en veiliger dan wanneer er geen hittegolf is. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat in het verleden 'honderden, zo niet duizenden levens zijn gespaard door hittemaatregelen, -plannen en -protocollen'.

Tijdens hittegolven tussen juli 2013 en juni 2015, waarbij een hitteplan van kracht was, gingen iets minder ouderen dood dan normaal. Bij hittegolven in 2003, 2004, 2005 en 2006 stierven circa 3000 mensen meer dan in vergelijkbare weken zonder hittegolf. Dat blijkt uit een analyse door de krant van de sterftecijferstatistieken sinds 1995.

Het hitteplan werd 12 jaar geleden voor het eerst ingesteld. Sindsdien is het al 12 keer afgekondigd, waarvan 2 keer dit jaar. Critici vinden dat het hitteplan vol open deuren staat. Donderdag kan de temperatuur volgens het KNMI oplopen tot rond de 40 graden en dat zou een Nederlands hitterecord zijn.

Bron: ANP, Volkskrant