Hoewel je door het aantal calorieën in alcohol zou denken dat de stof voor een verzadigd gevoel zorgt, blijkt niets minder waar. Zoals je zelf misschien ooit ondervonden hebt, maakt alcohol hongerig. Britse wetenschappers zijn er achter gekomen hoe dit komt.

Gebleken is dat alcohol AgRP-neuronen – zenuwcellen in de hersenen die een belangrijke rol spelen bij ons hongergevoel – activeert. De cellen worden geproduceerd om eetlust te stimuleren en de stofwisseling te verlagen. Bij mensen die lange tijd niet gegeten hebben, zitten dus meer van dit soort neuronen in het lichaam dan bij iemand die net gedineerd heeft.

Onterecht hongergevoel

In het onderzoek werd het effect van drie dagen lang alcohol drinken, getest op muizen. De dronken dieren bleken één tot vier uur na de alcoholinname veel meer te eten. Onder de microscoop was te zien dat de activiteit van de AgRP-cellen door de alcohol werd verhoogd, met een onterecht hongergevoel als gevolg.   

Hoewel AgRP-neuronen niet de enige factoren zijn die eetlust bepalen, bleken de muizen na het uitschakelen van de zenuwcellen beduidend minder te eten. Volgens de onderzoekers is de invloed van alcohol op de werking van AgRP dus cruciaal voor het feit dat je honger krijgt na een avond drinken. Dit sluit echter niet uit dat er andere delen van het brein zijn waar alcohol zin in eten stimuleert.

Bron: NPO Radio 1/RTL Nieuws