Onderzoekers hebben ontdekt dat activiteiten in de amygdala – een structuur in de hersenen die informatie die via zintuigen binnenkomt, koppelt aan emoties – kunnen helpen bij het voorspellen van de kans op een hartziekte of beroerte.

Dokter Ahmed Takawol, hoofdonderzoeker van de studie, vertelt: ‘De amygdala is een belangrijk onderdeel van het stressnetwerk van het brein. Hij wordt metabolisch actief wanneer mensen last hebben van stress.’

Verhoogde activiteit

Voor het onderzoek ondergingen 293 volwassenen PET- en CT-scans, waardoor ontstekingen in de hartvaten en de hersen-, beenmerg- en miltactiviteit konden worden gemeten. De reden dat beenmerg en de milt mee werden genomen in de studie, is omdat eerder is gebleken dat stress een verhoogde activiteit in deze twee gebieden kan veroorzaken.

Vervolgens werd de gezondheid van de patiënten voor twee tot vijf jaar opgemeten. Van de proefpersonen hadden er in deze periode 22 last van een hart- of vaatziekte.

Direct verband

Na het analyseren van de scans en gezondheid van het hart, zagen de wetenschappers een direct verband tussen de toegenomen activiteit in de amygdala en het hogere risico op hart- of vaatziekte.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat stress kan zorgen voor een kettingreactie die uiteindelijk leidt tot hartfalen. Stress activeert namelijk de amygdala, wat ertoe leidt dat er extra immuuncellen worden geproduceerd in het beenmerg. Deze reactie tast hartvaten aan waardoor er een ontsteking ontstaat. Die ontsteking kan op zijn beurt weer zorgen voor bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Veelbelovend

De wetenschappers noemen de resultaten veelbelovend, maar zeggen dat er verdere studies gedaan moeten worden om het verband tussen stress en hartfalen daadwerkelijk aan te tonen.

Bron: Nu.nl