Aan de hand van hersenscans moet het voor medisch specialisten makkelijker worden om te bepalen welke behandeling voor patiënten met een depressie de beste is. Medisch specialisten kunnen kiezen tussen therapie of medicatie in de vorm van antidepressiva.

Voor het onderzoek van de Emory University werden 344 patiënten twaalf weken lang behandeld met antidepressiva of cognitieve gedragstherapie. Voorafgaand aan het onderzoek werden de patiënten onderworpen aan een MRI hersenscan. Na afloop van het onderzoek werd deze scan geanalyseerd om te zien of het resultaat van de therapie of medicatie te maken had met de staat van de hersenen voorafgaand aan het onderzoek.

Functionele verbindingen

Of een behandeling aanslaat is afhankelijk van functionele verbindingen tussen het hersendeel waar emoties verwerkt worden en drie andere gebieden in de hersenen. Bij patiënten met positieve verbindingen in hun hersendelen is therapie een goede behandelwijze. Patiënten die negatieve of geen verbindingen hebben, hebben meer aan antidepressiva.

'Geen depressie is hetzelfde'

Volgens professor Helen Mayberg, hoofd van het onderzoek, is geen depressie hetzelfde en vragen verschillende vormen van depressie verschillende soorten behandelingen. 'Door deze scans kunnen we de patiënt de behandeling geven die het beste bij hem of haar past.'

Bron: NU.nl