De kwaliteit van service geleverd door Wmo-hulpmiddelenleveranciers schiet vaak tekort, dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau BS&F. Eerder dit jaar werd al in diverse media bericht over de lange wachttijden, slechte service en een tekort aan keuzevrijheid.

BS&F deed onderzoek in meer dan honderd gemeenten. In de helft van de gemeenten bleek de kwaliteit van service onvoldoende. Zo is de levertijd van rolstoelen en scootmobielen vaak te lang en krijgen gebruikers vaak niet het best passende hulpmiddel. De leverancier kiest meestal voor een hulpmiddel dat binnen de vooraf vastgestelde prijsstelling valt.

Prijs

Volgens de onderzoekers kiezen gemeenten vaak voor leveranciers op basis van de prijs. Hierdoor zijn de leveranciers genoodzaakt om de dienstverlening te beperken. Ook is er vaak onvoldoende ruimte voor innovatie en duurzame ontwikkeling.

Keuzevrijheid

Gemeenten sluiten vaak een contract af met één leverancier, daardoor kunnen gebruikers die slechte service ervaren niet kiezen voor een andere leverancier. Het bureau adviseert de gemeenten de gebruikers een keuze te bieden tussen verschillende leveranciers. Op dit moment lopen er experimenten met een nieuwe aanbestedingsvorm om de huidige problemen op te lossen. De eerste resultaten zijn positief.

Bron: ANP