Veel diabetespatiënten kunnen stoppen met pillen en insuline, staat in een handleiding voor huisartsen die maandag verschijnt.

Misschien wel de helft van de diabetespatiënten zouden met een nieuwe leefstijl en dieet ervoor kunnen zorgen dat ze geen medicatie meer hoeven te nemen. Dat is echter maar bij weinig artsen bekend.

Nieuwe handleiding en nascholingen

In een nieuwe handleiding voor artsen wordt uitgelegd hoe patiënten medicijngebruik kunnen afbouwen. In november beginnen de eerste nascholingen, geïnitieerd door de artsenvereniging Arts en Leefstijl, en zorgverzekeraar VGZ.

Het NRC spreekt met huisarts Tamara de Weijer van de vereniging Arts en Leefstijl.

'We hebben opbouwhandleidingen, maar geen afbouwprogramma'

In de richtlijn voor diabetes staat volgens De Weijer nu 'leefstijl' ook al op één, maar artsen blijken die stap in de praktijk over te slaan. Doktoren schrijven meteen middelen voor om de bloedsuikerspiegel omlaag te halen. Als dat niet aanslaat, kan ook nog overgestapt worden naar insulinetherapie. De Weijer in het NRC: 'We hebben allerlei opbouwhandleidingen, maar geen afbouwprogramma.'

Waarom artsen sneller medicatie voorschrijven? Volgens De Weijer komt dat omdat doktoren onder meer menen dat patiënten niet gemotiveerd zijn om af te vallen, dat niet vol kunnen houden, of het niet beschouwen als hun taak.

Volgens De Weijer kan 50 tot 70 procent van de mensen die diabetes heeft van de medicatie af. De samenleving betaalt nu zo'n 1,6 miljard euro aan zorg vanwege diabetes type 2. Daarvan kan volgens haar 'een aanzienlijk deel bespaard worden'.

Pioppi-dieet in Dokters van Morgen

Op dinsdag 2 oktober besteedt Dokters van Morgen aandacht aan hoe voeding als medicijn kan worden ingezet. Antoinette Hertsenberg doet met drie kandidaten onderzoek naar het Pioppi-dieet, vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. En kijk de uitzending van Dokters van Morgen over afvallen terug.

Bron: NRC