Volgens de Hartstichting weten te veel mensen in geval van nood niet waar ze een defibrillator kunnen vinden. Dit terwijl het apparaat bij een hartstilstand levens kan redden. De stichting wil dat in elke buurt een AED (automatische externe defibrillator) komt.

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat ruim een derde (34 procent) van de Nederlanders niet weet waar de dichtstbijzijnde AED in hun directe omgeving hangt. En als ze het wel weten, is het nog maar de vraag of die bereikbaar is en niet achter een gesloten deur of in een gesloten winkelpand hangt.

Zuid-Holland: bijna helft AED's niet direct inzetbaar

In Zuid-Holland is bijna de helft van de AED's niet altijd direct inzetbaar. In Drenthe en Noord-Brabant is het beter geregeld: daar is 79 procent van de AED’s altijd toegankelijk.

Verdubbeling van aantal AED's

'We zijn zeker al vooruit gegaan, want er zijn nu 15.000 AED's bij ons geregistreerd, maar we willen naar 30.000. We hopen dat mensen met elkaar in de buurt een AED willen afschaffen. De kosten van zo'n apparaat bedragen tussen de 1000 en 1600 euro. Met elkaar is dat goed te doen', aldus directeur Floris Italianer.

Driehonderd hartstilstanden per week, buiten het ziekenhuis

Wekelijks worden volgens de stichting ruim driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. 'Het kan niet zo zijn dat we er veel hebben hangen in het land, maar omdat we niet precies in kaart hebben waar ze hangen, ze niet kunnen worden ingezet', aldus Italianer.

Bron: ANP