Er wordt verwacht dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen. Dat melden onderzoekers van het RIVM en Wageningen University.

Als het warmer is dan zeven graden worden teken actief. In totaal lopen we gemiddeld een miljoen tekenbeten per jaar op in Nederland, waarvan ongeveer de helft in de maanden juni en juli. Buiten wordt het warmer en we zijn vaker in de natuur te vinden. 'Elk jaar zien we in onze data van tekenrader.nl een duidelijk piek in juni en juli van het aantal tekenbeetmeldingen', zegt epidemioloog Kees van den Wijngaard.

De ziekte van Lyme

Per jaar krijgen 27.000 mensen de ziekte van Lyme in Nederland. De oorzaak? Een beet van de teek. Een tekenbeet kan onschuldig zijn. Maar als de teek de Borrelia-bacterie bij zich draagt, en dat is in een vijfde van de gevallen zo, dan kan het de ziekte van Lyme veroorzaken.

Cellulaire testen in Duitsland

Op tekenradar.nl kun je zien waar de afgelopen tijd veel mensen zijn gebeten door een teek. Ook kun je jezelf aanmelden om deel te nemen aan een onderzoek, wanneer je een tekenbeet of Lyme hebt opgelopen. Onderzoekers kijken met de data nu voor het eerst naar zogenaamde cellulaire testen, waarbij de activiteit wordt gemeten van bepaalde afweercellen. In sommige klinieken in Duitsland wordt deze behandeling al aangeboden, maar de bruikbaarheid is nog niet goed onderzocht. Van den Wijngaard: 'Door te onderzoeken hoe het afweersysteem reageert op de infectie, willen we kijken of we met deze testen kunnen voorspellen of iemand klachten houdt na behandeling.'

Zorg.nu besteedde eerder in een uitzending aandacht aan de ziekte van Lyme en behandelingen in Duitsland.

Kijk terug: De gevolgen van een tekenbeet

In ons dossier vind je meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Wat doe je bij een tekenbeet?

Bron: RIVM