Bij een apotheek in Den Haag kan je vanaf volgende week anoniem een soa-test uit een automaat halen. Afhankelijk van welke soa je denkt te hebben, kan je voor 30 tot 50 euro betalen voor een test voor chlamydia, HIV, syfilis en gonorroe. De automaat is 24 uur per dag beschikbaar.

Apotheker Floor van Leersum zegt tegen RTL Nieuws dat er nog steeds een taboe zit op het bespreken met je huisarts van symptomen die wijzen op een soa. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat in 2015 het aantal mensen met een soa toenam, maar dat er niet voor zorgde dat meer mensen voor een soa-consult naar de huisarts stapten.

'Zeer betrouwbaar'

Van Leersum zegt dat de test zeer betrouwbaar zijn. 'Er wordt goed uitgelegd hoe je de test moet gebruiken. Het RIVM heeft onze tests vorig jaar uitgeroepen tot meest betrouwbaar.' In de bijsluiter staan instructies hoe de test moet worden uitgevoerd. Mensen kunnen bij zichzelf materiaal afnemen en dat opsturen naar een laboratorium. Na een paar dagen wordt de uitslag teruggestuurd. Als de persoon een soa blijkt te hebben, dan krijgt diegene alsnog een doorverwijzing naar een huisarts.

Enthousiaste reacties

Het animo voor een automaat is groot beweert van Leersum. Volgens de apotheker kwamen er al veel enthousiaste reacties binnen en stonden er deze week al geïnteresseerden op de stoep.

Bron: RTL Nieuws