Net als vorig jaar hebben de vier grote zorgverzekeraars de contractering van de ziekenhuizen niet op tijd rond. Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis hebben nog niet met alle zorgverleners afspraken gemaakt, waardoor het onduidelijk is waar de zorg zal worden vergoed.

Zorgverzekeraars maken elk jaar op 12 november hun premies bekend. Op dat moment horen ook de contracten met verleners rond te zijn. Zilveren Kruis had op 26 november met ongeveer de helft van de ziekenhuizen afspraken gemaakt; VGZ met slechts een derde. Ook CZ en Menzis lopen achter. Zij beloven dat verzekerden ook zonder contract bij ziekenhuizen terecht kunnen.

'Verzekeraars komen verantwoordelijkheid niet na'

De Consumentenbond roept Zilveren Kruis en VGZ op om dezelfde belofte te maken, omdat 'verzekeraars verzuimen afspraken te maken terwijl de deadline jaarlijks terugkeert'. Verzekeraars en verleners zouden volgens de bond hun gezamenlijke verantwoordelijkheid niet zijn nagekomen. 

Er is een kans dat niet alle zorgverleners gecontracteerd worden. In dat geval moeten consumenten voor bepaalde zorg bijbetalen.

Bron: Consumentenbond