Tussen Leiden en Amsterdam is onder politiebegeleiding een grote voorraad stamcellen vervoerd. Het materiaal zal voortaan in Amsterdam worden beheerd en moet worden verplaatst. Het gaat om cellen uit de navelstreng die nuttig kunnen zijn voor kankerpatiënten.

Sanquin Bloedvoorziening heeft besloten voortaan vanuit Amsterdam te werken met het materiaal, dat voor de speciale navelstrengbloedbank wordt vergaard bij geboorten op verschillende plekken in Nederland. Aanstaande moeders kunnen zich daarvoor opgeven. De afname is niet belastend, voor moeder noch kind, aldus een woordvoerder, maar wel erg belangrijk.

'Zonder stamcellen ten dode opgeschreven'

'In het navelstrengbloed van een pasgeboren baby zitten waardevolle stamcellen. Ze worden bewaard voor patiënten. Dat zijn vooral kankerpatiënten bij wie de chemotherapie hun stamcellen kapot heeft gemaakt. Zonder nieuwe stamcellen zijn ze vaak ten dode opgeschreven.'

Er worden per jaar ongeveer 1500 navelstrengdonaties afgenomen, in Amsterdam (OLVG), Bergen op Zoom (Bravis Ziekenhuis) en Delft (Reinier de Graaf Ziekenhuis en het Verloskundig Samenwerkings Verband voor de regio).

Sanquin is al een aantal jaren bezig activiteiten te concentreren op de hoofdvestiging in Amsterdam.

Bron: ANP