De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een 'dramatische' toename van het aantal mazeleninfecties. De eerste helft van 2018 telde al veel meer gevallen van mazelen dan er in de afgelopen tien jaar op jaarbasis werden geconstateerd.

Ruim 41.000 Europeanen raakten in de eerste helft van dit jaar besmet met mazelen. Zeker 37 mensen overleden aan de gevolgen van de besmetting. Ter vergelijking: in heel 2017 waren er 23.927 gevallen van mazelen, waarmee destijds al een record werd gevestigd. De WHO noemt de ontwikkeling 'alarmerend' en roept landen op om maatregelen te treffen.

'Na het laagste aantal mazelenzieken in de afgelopen jaren, ruim 5000 in 2016, zien we een dramatische stijging in het aantal infecties en aanhoudende epidemieën', aldus Zsuzsanna Jakab, directeur van de Europese tak van de WHO, tegen het AD. 'We roepen landen op om maatregelen te treffen om de ziekte in te dammen. Dat start met inenten.'

Lage vaccinatiegraad reden tot zorgen

Vooral de lage vaccinatiegraad in sommige gebieden baart de WHO zorgen. Als 95 procent van de Europeanen zich laat inenten, zouden de mazelen nauwelijks voorkomen. In sommige gebieden gebeurt dit al, maar in andere streken wordt de 70 procent niet gehaald. Vooral baby's lopen gevaar, omdat zij pas bij een leeftijd van 14 maanden gevaccineerd worden.

Jakab tegen het AD: 'We kunnen deze dodelijke ziekte stoppen, maar dan moet wel iedereen zijn steentje bijdragen. Vaccineer je kinderen, jezelf, je patiënten, je bevolking - en herinner anderen eraan dat inenten levens redt.'

Vooral Frankrijk, Georgië, Griekenland, Italië, Rusland, Servië en Oekraïne kregen in de eerste helft van 2018 te maken met de mazelen: van de 23.000 zieken overleden er veertien. Nederland kreeg in 2013 voor het laatst te maken met een mazelenuitbraak, waarbij 180 mensen met een infectie in het ziekenhuis belandden.

Symptomen van mazelen

Mazelen worden overgedragen door besmet vocht dat patiënten uitademen, niezen of hoesten. Na een besmetting volgen koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo'n twee tot vier dagen daarna ontstaan rode vlekjes op de huid. Soms gaat een besmetting gepaard met een middenoorontsteking en diarree. In ernstige gevallen kunnen ook een longontsteking, stuipen of hersenontsteking ontstaan.

Lees ook: Brussel pleit voor vaccinatiecoalitie

Bron: AD / RIVM