Een van de manieren om het coronavirus te bestrijden is groepsimmuniteit opbouwen, door allemaal ziek te worden en antistoffen op te bouwen of door onszelf te vaccineren. Toch? Nieuw onderzoek gooit roet in het eten: antistoffen tegen COVID-19 verdwijnen snel uit het lichaam.

In het Britse onderzoek werden 65 coronapatiënten onderzocht. Twee maanden na besmetting had slechts zestien procent van hen veel antistoffen tegen het coronavirus, waar dit een (kleine) maand na besmetting nog zestig procent was. Viroloog Marion Koopmans, lid van het Outbreak Management Team (OMT), legt aan RTL Nieuws uit dat het snel is, de manier waarop 'met name de antistoffen tegen corona na de infectie snel naar beneden gaan'. 

Wat betekent deze ontdekking?

Dat het coronavirus zich op deze manier gedraagt, is niet heel verwonderlijk. COVID-19 is een van de vele coronavirussen, en van veel andere coronavirussen kun je ook meerdere keren ziek worden. Viroloog Koopmans zegt tegen RTL Nieuws dat mensen die het coronavirus hebben gehad nog steeds een vorm van bescherming bij zich dragen. 

De belangrijkste conclusie die aan het onderzoek verbonden kan worden, is echter wel dat mensen die het coronavirus hebben gehad mogelijk nogmaals ziek kunnen worden. Groepsimmuniteit loopt daarmee een flinke knauw op. 'En het laat zien dat de manier waarop het coronavirus wordt aangepakt in Nederland verstandig is', aldus Koopmans.

Vaccin tegen corona

Ook hoeft de ontwikkeling van een vaccin niet te betekenen dat iemand vervolgens helemaal beschermd is tegen COVID-19. Een jaarlijks vaccin, vergelijkbaar met de griepprik, hoort volgens Koopmans dus zeker tot de mogelijkheden. Als er überhaupt een vaccin gevonden wordt. 

Wetenschappelijke onderzoeken worden doorgaans getoetst. Bij dit onderzoek is dat nog niet gebeurd, maar viroloog Koopmans laat aan RTL Nieuws weten dat zij het onderzoek betrouwbaar acht.