GroenLinks wil af van het eigen risico in de zorg. Dat zegt lijsttrekker Jesse Klaver in een interview met het AD. Het standpunt staat in het verkiezingsprogramma dat de partij dinsdag presenteert.

'Ziek zijn is geen eigen risico. Het effect van het eigen risico is dat mensen zorg zijn gaan mijden', aldus Klaver. Volgens hem is het beter als mensen niet langer zorg mijden uit vrees voor hoge kosten. 'Mensen die het bezoek aan de dokter alleen maar uitstellen, hebben op den duur veel meer zorg nodig. Je kan er maar beter vroeg bij zijn.'

Hoe wil GroenLinks de afschaffing van het eigen risico aanpakken?

Het afschaffen van het eigen risico kost in totaal enkele miljarden. Als de eigen bijdrage verdwijnt, is het ook de verwachting dat mensen sneller een beroep zullen doen op de zorg. Met hogere belastingen op vermogen en bedrijfswinsten en het aanpakken van belastingontwijking wil Klaver die rekening betalen.

GroenLinks verandert standpunt

GroenLinks was eerder voor het eigen risico, om zo de vraag naar zorg beheersbaar te houden. De partij wilde de bijdrage wel inkomensafhankelijk maken.

Bron: ANP