De griepvaccincatiegraad in ziekenhuizen is gestegen, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Hoe is de toename te verklaren? Zorgnu spreekt met de NVZ.

Uit een enquête onder ziekenhuizen en revalidatiecentra blijkt dat meer medewerkers een griepvaccin hebben gehaald. De vaccinatiegraad voor het griepseizoen van 2019/2020 is gestegen van 24 naar 33 procent.

Hoe is de toename te verklaren?
'Door de campagne', vertelt een woordvoerder van de NVZ. Prikkarren en de inzet van ambassadeurs, bestaande uit teammanagers, artsen en de directie, hebben er volgens de NVZ aan bijgedragen dat dit jaar meer medewerkers zich hebben laten vaccineren. 'Dan ontstaat er een sfeer waarin mensen meegaan in het pakken van dat vaccin'.

Waarom is een hogere vaccinatiegraad nodig?
'Bij gezonde mensen werkt dit vaccin het best', legt de NVZ uit. 'Als je jezelf beschermt tegen de griep, dan betekent dat dat je het ook niet kunt overdragen aan kwetsbare patiënten. Aan de andere kant is het ook zo dat als er een patiënt wordt binnengebracht met griep, en het personeel is gevaccineerd, dan kan die griep ook niet worden overgebracht op de medewerkers'.

De NVZ verwijst naar een situatie van een aantal jaren geleden. 'Er was al sprake van een personeelstekort, en toen vielen er ook nog allerlei mensen uit vanwege de griep'.

De NVZ wil een nog hoger percentage gevaccineerden: 'We kruipen langzamerhand naar een vaccinatiegraad van 40 procent, en dat is is wat we volgend jaar willen bereiken'.

Waarom zijn mensen toch nog terughoudend bij het halen van een griepprik?
De NVZ noemt twee belangrijke redenen voor de terughoudendheid. De eerste: mensen vrezen bijwerkingen van de griepprik. Die bijwerkingen zijn volgens de vereniging echter vaak mild. Lees meer over de bijwerkingen van de griepprik bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De NVZ verwijst ook naar een discussie van vorig jaar, toen was er een vaccin samengesteld met drie virusdeeltjes. Er werd gezegd: daar heb je helemaal geen baat bij, die prik beschermt onvoldoende. NVZ: 'dit jaar zitten er vier virusdeeltjes in. Het vaccin is vernieuwd en aangepast, en zo sterker gemaakt. Dus het heeft wel degelijk zin.'