De griepepidemie, waar veel Nederlanders sinds half december last van hebben, breidt zich langzaam uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 105 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is een stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 91 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 83.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de zesde week op rij boven deze epidemische grens. Huisartsen zien volgens het Nivel vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen.

Jaarlijks verschijnsel

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Het Nivel baseert zich op cijfers van meer dan veertig huisartsenpraktijken door het land.

Ben jij geveld door de griep?

Lig jij kuchend met koorts, hoofd- en spierpijn in bed? Dan is de kans groot dat je last hebt van griep. Hoewel er geen enkel geneesmiddel is dat het virus geneest, zijn er wel enkele tips die je helpen er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.

'Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt'

Bron: ANP