Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de grafietuitstoot bij Tata Steel in IJmuiden. Dat schrijft de provincie Noord-Holland in een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. De brief is in handen van Het Financieele Dagblad.

Het bedrijf Harsco Metals Holland is verantwoordelijk voor de uitstoot, die onrust veroorzaakt onder omwonenden. De provincie heeft in juli 2018 een waarschuwingsbrief verzonden aan Harsco en gesommeerd de grafietuitstoot te stoppen. Op 1 november 2018 is dit gevolgd door het opleggen van een last onder dwangsom. Inmiddels zijn er 28 incidenten geconstateerd.

Eventuele vervolgmaatregelen

'Wanneer het maximumaantal van dertig is bereikt, zullen wij een besluit nemen over de vervolgmaatregelen. Behalve het verhogen van het bedrag van de dwangsom kijken wij nadrukkelijk ook naar andere opties om tot een oplossing voor de korte termijn te komen. Daarnaast is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het overtreden van de vergunningvoorschriften, hierover is overleg geweest met de officier van Justitie', schrijft de provincie.

Was je handen extra goed met water en zeep

Gevolgen voor de gezondheid

De provincie Noord-Holland kondigde eerder in januari een uitgebreid onderzoek aan naar de gezondheidseffecten voor de omwonenden. 

De GGD waarschuwde al voor de grafietregen in de regio. Zo worden omwonenden geadviseerd om extra goed hun handen te wassen met water en zeep. 'We hebben dit advies gegeven op basis van de huidige percentages', aldus een woordvoerder tegenover de NOS.

Bron: ANP / NOS