De Europese vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen maandag besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor, negen tegen en een land onthield zich van stemming.

Voor een besluit moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten daar steun aan geven. Eerder deze maand stemde de helft nog tegen. Duitsland, Polen, Bulgarije en Roemenië onthielden zich toen van stemming, maar gingen nu wel akkoord. De licentie zou op 15 december verlopen.

'Noodzakelijk voor voedselvoorziening'

Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto en is volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden. Critici wijzen op de schadelijke effecten voor het milieu en de gezondheid. Zo zou glyfosaat mogelijk kankerverwekkend zijn.

Burgerinitiatief tegen glysofaat

Ruim 1,3 miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat. Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten willen daar echter niet aan, tot onvrede van onder anderen de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg‏. Zij stemde net als Italië en Frankrijk tegen een verlenging. 'De strijd moet doorgaan.'

Consumentenorganisatie foodwatch vindt het besluit 'onverteerbaar'. 'Dat dit middel nu nog eens vijf jaar wordt toegestaan, is onverantwoord.'

Landbouwminister Carola Schouten zei eerder 'maximaal' in te willen zetten op alternatieve, groene middelen en preventie. Chemische bestrijdingsmiddelen moeten volgens haar pas 'in laatste instantie' worden gebruikt.

Bron: ANP