Het kan schadelijk voor de gezondheid zijn als je gluten weert uit je voedingspatroon, terwijl je helemaal niet intolerant voor gluten bent. Dat beweren onderzoekers van de Harvard Medical School. Mensen die geen gluten eten, krijgen volgens hen ook minder volkoren granen binnen, wat tot een groter risico op hart- en vaatziekten kan leiden.

De onderzoekers benadrukken dat het specifiek om mensen gaat die doelbewust gluten mijden zonder medische reden, zoals mensen die coeliakie (glutenintolerantie) hebben. Die mensen zouden dat volgens de onderzoekers doen, omdat zij geloven dat gluten een nadelig effect hebben op de gezondheid. Zo zou het eten van gluten het risico op overgewicht vergroten, problemen met het metabolisme veroorzaken, voor psychische problemen zorgen en hart- en vaatziekten veroorzaken.

'Gluten zijn alleen schadelijk voor glutenintolerante mensen'

De onderzoekers volgden 26 jaar lang meer dan honderdduizend mensen en kwamen tot de conclusie dat consumeren van gluten niet zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Volgens het Voedingscentrum zijn gluten enkel schadelijk voor mensen met een glutenintolerantie.

Coeliakie: antistoffen maken tegen eigen weefsel

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat houdt in dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen weefsel. Bij die mensen zorgt gluten voor een beschadiging van het slijmvlies en de dunne darm. Als een darm niet goed functioneert, kan dat er op de lange termijn voor zorgen dat belangrijke voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. In Nederland heeft één op de honderd mensen coeliakie.

Bron: Nu.nl/Voedingscentrum