Bij 5 van de 52 door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte sport- en werkhandschoenen bevatte was het chroom VI-gehalte te hoog. Bij 3 van die 5 was de concentratie van de giftige stof dusdanig hoog dat de NVWA spreekt van een 'ernstig veiligheidsrisico'.

Chroom VI kan ernstige contactallergie veroorzaken. Soms zijn kleine concentraties al genoeg bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De symptomen zijn huidverdikking, kloven en schilfers op de handen, gevolgd door ernstige jeuk. Naar schatting zijn in Europa tussen de 840.000 en 2,3 miljoen mensen allergisch voor chroom VI.

Te hoog chroomgehalte

Het gaat om handschoenen van Adidas, Cerva - Serin en RS Sports. Maar ook in de handschoenen Schwenkel Uvex Classic White en YSS Honkbalhandschoen zit te veel chroom-VI. Voor die handschoenen deed de autoriteit eerder een oproep om ze uit de winkel te halen.

Wrijving en zweet

Dit voorjaar onderzocht de NVWA 24 soorten werkhandschoenen en 28 soorten sporthandschoenen. Het onderzoek richtte zich op producten tot 25 euro. De keuze viel op deze handschoenen omdat de huid tijdens het sporten, werken en klussen wrijft met de stof. Bovendien worden de handen gedurende deze inspanningen vochtig. Wrijving en zweet verhogen de kans op een allergische reactie.

Overzicht

Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto's van de onderzochte handschoenen op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

Bron: NVWA