Onderzoekers van het Europese onderzoeksbureau ESRF hebben sterke aanwijzingen gevonden dat giftige elementen uit de tatoeage-inkt zich door het lichaam bewegen. Deze deeltjes nestelen zich onder

andere de lymfeklieren.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Door middel van geavanceerde röntgenapparatuur konden de wetenschappers vaststellen dat de inktdeeltjes zich naar verloop van tijd door het lichaam kunnen gaan bewegen. Veel inkten bevatten zware metalen en titaniumdioxide. Dit is volgens de onderzoekers dan ook de reden dat sommige mensen allergische reacties krijgen door tatoeages.

Zware metalen

Wat precies de gevolgen zijn van de ophopende deeltjes, is nog niet bekend. In een vervolgonderzoek willen ze vaststellen wat de effecten op lange termijn zijn. De focus zal daarbij liggen op de zware metalen in de inkt. Daarvan wordt vermoed dat ze het meeste schade aanrichten.

Kleur in lymfeklieren

Het is al langer bekend dat tatoeages ervoor kunnen zorgen dat kleurstoffen zich ophopen, omdat chirurgen bij operaties en lijkschouwingen aantreffen in de lymfeklieren.

Bron: Nature