In Duitsland is onrust ontstaan over eieren uit Nederland en België na de ontdekking van het verboden middel fipronil. De aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft inmiddels bijna een miljoen eieren terug laten roepen.

Dat gebeurde nadat bij een verdeel- en inpakpunt bij de plaats Borken het gif in eieren werd ontdekt. Via het verdeelpunt werden ook 1,3 miljoen eieren naar de deelstaat Nedersaksen getransporteerd. Het ministerie van Landbouw in die staat adviseerde inmiddels om die ook uit de handel te halen. Het is niet bekend of ook in andere deelstaten eieren met gif terecht zijn gekomen.

Ook in de Duitse deelstaat Hessen wordt gevreesd dat er Nederlandse eieren zijn geleverd die zijn besmet met het verdelgingsmiddel Fipronil. Dit hebben de gezondheidsautoriteiten woensdag in Wiesbaden gezegd.

Ze stellen dat er dankzij goede coördinatie snel wordt ingegrepen en de verdachte eieren worden uit de handel gehaald. Dat is begonnen in de noordelijker gelegen deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen. Er is een website voor klanten die de nummers van verdachte eieren willen checken. De besmette eieren worden ook door levensmiddelenzaken teruggenomen.

'In België kunnen eieren gewoon gegeten worden'

In België is het consumeren van eieren veilig. De eerste resultaten van analyses op met fipronil besmette eieren 'zijn geruststellend voor de volksgezondheid', meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdag. 'De Europese drempelwaarden zijn niet overschreden.'

'Verdachte' eieren vernietigd

Op 20 juli lichtte het agentschap andere landen in over de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. 'Verdachte' eieren zijn vernietigd en de handel van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven is geblokkeerd.

'Uit winstbejag fipronil vermengd met bloedluisbestrijding'

Volgens het Antwerpse parket heeft het bedrijf Poultry-Vision uit Weelde, dat producten levert tegen pluimveeziekten, uit winstbejag fipronil vermengd met een middel voor bloedluisbestrijding dat wél is toegestaan. Poultry-Vision leverde ook aan het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat door Nederlandse pluimveehouders was ingehuurd om bloedluis te bestrijden.

Schade aan nier, lever of schildklier

Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het middel schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.

Bron: ANP