Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 26 landen, waaronder Nederland. Te veel gif is onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Het onderzoek is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen.

Kinderen en werknemers lopen gevaar

Het gevaar zit in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Niet alleen kinderen lopen gevaar maar ook werknemers die zich bezighouden met deze recycling.

'Controle is moeilijk'

De stoffen zijn in de Europese Unie verboden, maar de recycling gebeurt vaak in landen in Afrika en Azië waar de regels soepeler zijn. 'Het gif blijft hierdoor in de keten terugkomen. Controle is ook moeilijk. Het liefste zien we een etiket zoals bij cosmetica waar de ingrediënten op staan, maar dat is nu niet verplicht', zegt een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN.

Strengere limieten

De organisaties willen dat de omhulsels van de apparaten worden verwijderd voordat recycling plaatsvindt. Daarnaast bepleiten ze wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen. Binnenkort is er een conferentie hierover in Genève.

Bron: ANP