Nederland is jaarlijks 6,5 miljard euro kwijt aan directe kosten voor geestelijke gezondheidszorg (ggz), zo blijkt uit onderzoek van ING. Het gaat om uitgaven aan behandeling van psychische klachten en preventie. Het bedrag ligt veel hoger vergeleken met andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Denemarken.

Om de ggz te kunnen betalen, geeft Nederland meer uit dan alleen 6,5 miljard euro. Er komen nog overige directe kosten bij voor grotere inzet van ondersteuning en begeleiding, politie en justitie. Ook komen er nog indirecte kosten bij door onder andere lagere productiviteit en een hogere werkloosheid.

Verandering in de zorg

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen in de ggz doorgevoerd. Zo is de beddenafbouw ingezet en is voor medisch specialisten de declaratiewijze aangepast. Daarnaast werd de ggz in het basispakket opgenomen. Als gevolg van deze veranderingen dalen wel enkele kosten, maar het proces gaat echter niet erg snel, aldus ING. In Nederland zijn behandelkosten hoger en blijven patiënten langer in een instelling in vergelijking tot andere Europese landen. Van de patiënten die worden opgenomen voor een depressie of angststoornis, heeft een op de drie daar geen baat bij. 

Digitale technologie

ING adviseert de ggz om meer gebruik te maken van digitale technologie, zoals e-health. Daardoor zouden zorgkosten dalen en de zorg beter worden.

Bron: Nationale Zorggids/NRC/ING