Negen Nederlandse ggz-instellingen hebben de afgelopen jaren hun verliezen gecompenseerd met vastgoedinkomsten. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd rapport van zorgadviesbureau Gupta Strategists, meldt NRC. De instellingen dreigen in de problemen te komen als ze door hun overtollig vastgoed heen zijn en de bedrijfsvoering niet op orde krijgen.

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben de laatste jaren te kampen met leegstand. Behandeling en zorg vinden meer aan huis en in de wijk plaats, waardoor minder opnameplekken nodig zijn.

In totaal verdienden de 23 grote ggz-organisaties tussen 2012 en 2017 ruim 686 miljoen euro met hun vastgoedtransacties. Vijf instellingen wisten zo van een negatief bedrijfsresultaat toch een plus te maken. Individuele namen wil het bureau niet noemen, maar uit gesprekken met enkele instellingen en jaarverslagen blijkt dat het gaat om GGZ Centraal, GGZ Drenthe, Rivierduinen, Pro Persona en GGZ inGeest. Vier anderen wisten zelfs met vastgoedinkomsten een min op de bedrijfsvoering niet te compenseren.

Bron: ANP