Tijdens het contactonderzoek in de Vaassen zijn geen nieuwe tbc-gevallen aan het licht gebracht. De afgelopen week testte de GGD Noord- en Oost-Gelderland 712 mensen uit het Gelderse dorp. Bij 21 inwoners is een lichte tbc-besmetting gevonden, maar deze zijn niet meer besmettelijk, meldt het AD.

'Dinsdag kwamen de inwoners uit het dorp voor een injectie naar het plaatselijke wijkcentrum. Als twee dagen later bij de controle bleek dat de huid rondom de plaats van injectie was opgezet, had iemand tbc. Van 112 mensen werd voor de zekerheid ook een longfoto gemaakt.

Bloedafname

Bij een kleine honderd mensen werd bloed afgenomen voor verder onderzoek, maar volgens de GGD is een verdere verspreiding met open tbc onmogelijk. 'De tbc besmettingen die zijn gevonden en nog uit de bloedtest komen, zijn goed te behandelen.'

Uitslagen

De GGD is tevreden met de grote opkomst. Volgens hen is een vervolgonderzoek niet nodig, omdat er geen nieuwe ziektegevallen zijn aangetroffen. Als uit de bloeduitslagen blijkt dat er toch nieuwe besmettingen zijn, krijgen deze mensen een telefonische oproep voor een behandeling.

Oorzaak en behandeling

Tbc is met medicijnen goed te behandelen, zo verzekert de GGD. De infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie in de longen. Een patiënt besmet anderen door hoesten en niezen. Iemand kan al heel lang besmet zijn zonder ziek te worden en in die tijd anderen ook besmetten. Wie ziek wordt moet veel hoesten, is vermoeid, heeft koorts en gebrek aan eetlust. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer duizend mensen tbc.

Bron: AD, GGD