De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om ouderen voortaan in te enten tegen gordelroos. Dat is opvallend, omdat de raad een aantal jaar geleden juist een negatief advies uitbracht over vaccinatie tegen deze besmettelijke ziekte. Het destijds beschikbare middel bood namelijk onvoldoende bescherming.

De reden dat de Gezondheidsraad van standpunt is veranderd, is de beschikbaarheid van een nieuw vaccin. Wat de raad betreft zit er echter nog wel één kink in de kabel: de prijs zou fors omlaag moeten, want bij de huidige prijs is de kosteneffectiviteit van het middel onvoldoende gewaarborgd. Momenteel is de prijs van het middel twee keer zo duur als wat de raad acceptabel vindt.

Besluit volgt binnen drie maanden

Het advies van de Gezondheidsraad geldt over het algemeen als zwaarwegend voor de verantwoordelijke staatssecretaris Paul Blokhuis. Het is de bedoeling dat er binnen drie maanden een beslissing volgt. Diverse ouderenorganisaties dringen al langere tijd aan op vaccinatie tegen gordelroos.

Langdurige zenuwpijn

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken en wordt door patiënten doorgaans als een pijnlijke ziekte omschreven. Symptomen van beginnende gordelroos zijn tintelingen, jeuk en brandende pijn, waarna blaasjes en korstjes volgen. Hoewel de ziekte weinig mensen fataal wordt, houden patiënten er soms wel langdurige zenuwpijn aan over.

Vaccineren vanaf 60 jaar

Vooral ouderen lopen gordelroos op. Daarom raadt de Gezondheidsraad aan mensen op 60-jarige leeftijd in te enten met het nieuwe vaccin RZV (Recombinant Zoster Vaccine). Wie de leeftijd van 60 jaar reeds is gepasseerd als het vaccin definitief wordt ingevoerd, komt alsnog voor het vaccin in aanmerking.

Benieuwd naar het volledige advies van de Gezondheidsraad? Op de website van de raad vallen verschillende documenten te raadplegen.

Bron: ANP / Gezondheidsraad.nl