Zowel mannen als vrouwen zijn sinds 1981 langer en zwaarder geworden. Maar vrouwen zijn in verhouding tot hun lengte sneller zwaarder geworden dan mannen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis van de Gezondheidsenquête.

Het CBS heeft in de Gezondheidsenquête mensen van 20 jaar of ouder gevraagd om hun lengte en gewicht op te geven.

Mannen waren vorig jaar gemiddeld 1,81 meter. Dat is 3,8 centimeter langer dan in 1981. De lengte van vrouwen nam met 1,5 centimeter toe tot 1,67 meter. Tegelijk werden mannen 2,3 kilo zwaarder per centimeter die ze langer werden. Het gewicht van vrouwen nam relatief meer toe, met 4,7 kilo per centimeter.

Overgewicht: meest in Drenthe en Flevoland 

Overgewicht komt steeds vaker voor. Van de mannen heeft 54 procent overgewicht en van de vrouwen 48 procent. 

In Drenthe en Flevoland komt overgewicht het meest voor en in Noord-Holland en Utrecht het minst. Van de Drenten heeft 53 procent overgewicht en van de Flevolanders 52 procent. Noord-Holland en Utrecht zitten hier ver onder met respectievelijk 45 en 44 procent. Limburg en Zeeland zitten ook duidelijk boven het landelijk gemiddelde.

Het is geen zeldzaamheid dat mannen 100 kilo of meer wegen. Ook bij vrouwen komt dit voor, zij het veel minder.

Lengte: in het noorden zijn ze langer

De meeste mensen zijn qua lengte niet veel langer of korter dan het Nederlands gemiddelde. 

Friezen en Groningers zijn het langst en Limburgers en Brabanders het kortst. Mannen en vrouwen uit deze noordelijke provincies zijn zo’n 3 centimeter langer als uit die zuidelijke provincies. Ter indicatie: in Friesland zijn mannen gemiddeld 1,82 meter en vrouwen 1,69 meter, waar mannen 1,79 meter zijn in Limburg en vrouwen 1,65 meter. Mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat werkt weer door in de gemiddelde lengte in een provincie. Maar ook de Limburgers en Brabanders met een Nederlandse achtergrond zijn het kortst.

Bron: ANP