Mensen weten vaak niet dat het inademen van ongezonde lucht veel gevolgen kan hebben. Het Longfonds heeft daarom een techniek laten ontwikkelen waardoor het mogelijk is via het maken van een selfie de luchtkwaliteit te meten. Maandag start het fonds met een campagne, aldus De Telegraaf.

'Zeven van de tien Nederlanders weten niet dat de lucht die ze inademen ongezond is', aldus Longfonds-directeur Michael Rutgers. 'Terwijl de gezondheidseffecten enorm zijn. Elk jaar overlijden in ons land meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terechtkomt. Dat is voor ons onacceptabel.' Volgens het Longfonds kan luchtvervuiling longziekten als astma en COPD veroorzaken en verergeren. Ook overlijden volgens de organisatie elke dag drie mensen aan longkanker door vervuilde lucht.

Bewust maken

Met de campagne 'Gezonde lucht' wil het fonds mensen bewustmaken van de luchtvervuiling die omvangrijker blijkt dan menigeen verondersteld, meent de directeur van het Longfonds Michael Rutgers. 'Vanaf nu kan iedereen met zijn telefoon op elk moment bekijken hoe gezond of ongezond de lucht is die hij of zij inademt.'

Nationaal Luchtplan

Het Longfonds hoopt dat zoveel mogelijk mensen de lucht gaan checken en wil hiermee afdwingen dat er snel een Nationaal Luchtplan komt dat de lucht gezonder moet maken.

Bron: ANP