Gezonder eten na de behandeling van darmkanker verbetert de levenskwaliteit, zegt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Het is al bekend dat voeding, leefstijl en lichaamsgewicht een rol spelen bij het voorkomen van kanker. Nu zegt het fonds dus dat die zaken niet alleen van belang zijn bij preventie, maar ook in de periode na de behandeling voor de kwaliteit van leven.

De studie is uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Hong Kong en de Universiteit van Birmingham. Mensen die na de kankerbehandeling minder vlees en minder bewerkte graanproducten eten ervaren een betere kwaliteit van leven. De deelnemers aan het onderzoek hebben ook minder depressieklachten.

Minder vlees, minder graanproducten en meer bewegen

De onderzoekers hebben gekeken naar het effect van het aanpassen van de voeding en de mate van lichaamsbeweging. Deelnemers aten minder vlees (minder dan 5 porties vlees per week, waarvan minder dan 2 porties bewerkt vlees zoals vleeswaren) en minder bewerkte graanproducten (bijvoorbeeld witbrood en witte pasta).

De deelnemers kregen ook de opdracht tot 5 dagen per week 30 minuten matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit in het eerste halfjaar, en vervolgens 60 minuten matig-tot-intensieve lichamelijke activiteit.

Dit onderzoek richt zich specifiek op darmkanker, volgens een woordvoerder van het WKOF is daarvoor gekozen omdat het in Nederland en in andere landen een veelvoorkomende kankersoort is.

Het WKOF geeft op de website tips om kanker te voorkomen. Die richtlijnen gelden overigens niet alleen bij ter preventie van darmkanker.  De richtlijnen vind je hier.