Gezond ontbijten is geen kunst! Dat is het thema van het vijftiende Nationale Schoolontbijt. Vanaf maandag gaan op 2900 basisscholen ruim een half miljoen kinderen samen aan tafel om de eerste maaltijd van de dag te nuttigen. Ook in 265 gemeentehuizen en drie musea wordt ontbeten tijdens deze landelijke actie, die tot en met vrijdag duurt.

De opening van het Nationale Schoolontbijt is maandag in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tafel staat gedekt in de eregalerij onder de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Zangeres Miss Montreal zorg voor de muziek. Een ander hoogtepunt is het traditionele Binnenhofontbijt op woensdag. Kinderen ontbijten dan met Kamerleden in de Gouden zaal van het Mauritshuis in Den Haag.

Steeds meer leerlingen aan ontbijt

Het aantal scholieren dat pas na een ontbijt de deur uitgaat is de laatste jaren toegenomen. In 2008 ontbeet 80 procent van de basisscholieren, vorig jaar was dat 90 procent. De extra aandacht voor de ochtendmaaltijd is nog steeds nodig, zegt woordvoerder David de Bruijn. 'We waren heel erg gefocust op ontbijten voordat je de deur uitgaat. Nu ligt de nadruk op gezond eten', zegt hij.

Gezond voedingspatroon

De deelnemende scholen krijgen allemaal een ontbijtpakket dat is samengesteld door bakkers en enkele supermarktketens. In het pakket zitten verschillende soorten brood, zoet en hartig beleg, yoghurt, groente, fruit, melk en thee. 'De samenstelling moet passen in een gezond voedingspatroon. Dus minder zout, suiker en vet', aldus De Bruijn.

Ontbijt bij de koning

Sinds enkele jaren is er ook het Koningsontbijt, de start van de jaarlijkse Koningsspelen. Een concurrent? 'Nee, beslist niet', zegt De Bruijn. 'Beide evenementen hebben dezelfde insteek, namelijk gezond ontbijten. Maar bij ons ligt de nadruk meer op educatie.'

Jeugdcultuurfonds

De opbrengst van de ontbijtweek gaat dit jaar naar het Jeugdcultuurfonds, dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen toch kunst, cultuur en sport laat beleven. Elke burgemeester die aan het schoolontbijt meedoet betaalt zelf voor zijn ontbijtje. Dat geld gaat in de pot voor het goede doel.

Bron: ANP