Veel vrouwen die behandeld worden voor gynaecologische kanker kampen daarna met medische gevolgen, welke hun behandelaars in een derde tot de helft van de gevallen niet bespreken. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) donderdag.

Vrouwen vinden zelf dat ze onvoldoende geïnformeerd worden over de late gevolgen van hun behandeling, blijkt uit panelonderzoek van de federatie. Gevolgen die vrouwen graag met hun behandelaars zouden bespreken zijn onder meer vermoeidheid en darmproblemen. Het is opvallend dat seksuele problemen, hormonale klachten en vruchtbaarheidsproblemen vaak ook niet besproken worden, terwijl je dat wel zou verwachten bij gynaecologie, stelt Stichting Olijf, een netwerk voor vrouwen met gynaecologische van kanker.

Forse toename

Onder gynaecologische kanker vallen onder andere baarmoederhalskanker, schaamlipkanker, eierstokkanker en vaginakanker. Volgens cijfers van het CBS is het aantal gevallen van kanker aan vrouwelijke geslachtsorganen fors toegenomen, van 3540 gevallen in 1990 tot 4937 in 2018. Het aantal sterfgevallen nam in die periode toe van 1784 naar 1910 vrouwen per jaar.

De 43-jarige Judith genas van baarmoederhalskanker maar kan door de bestralingsschade aan haar lichaam niet meer werken. 'Aan de ene kant van de medaille vier ik elke dag dat ik leef. Aan de andere kant rouw ik om de gevolgen van mijn ziekte', zegt ze tegen de stichting. 'De dagelijkse vermoeidheid. De pijn in mijn darmen, buik en baarmoeder. Het concentratieverlies. Een slecht geheugen waardoor bijvoorbeeld lezen niet goed lukt. De kanker is uit mijn lijf, maar nooit uit mijn leven.'

Campagne van start

Stichting Olijf start een campagne om aandacht te vragen voor de gevolgen. Zo komt er een voor iedereen toegankelijke tweejaarlijkse congresdag en start de stichting een project om vrouwen met gynaecologische kanker de controle terug te laten krijgen over het onderwerp seksualiteit.

Bron: Stichting Olijf