Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge benadrukte in de Tweede Kamer dat de twee instellingen die zaterdag in het Algemeen Dagblad werden genoemd nooit een 'valboete' hebben uitgeschreven. Ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit zijn geen klachten over extra rekeningen binnengekomen.

Apart kosten in rekening brengen bij ouderen die vaker vallen en hulp nodig hebben mag helemaal niet. Zorginstellingen die dergelijke voorwaarden stellen aan hun cliënten zullen deze moeten schrappen. Dat heeft De Jonge de Tweede Kamer dinsdag verzekerd. Het AD meldde zaterdag juist dat ouderen moeten betalen als ze vaak noodhulp inschakelen.

Voorwaarden

In de voorwaarden van de zorginstellingen staat wel dat bij hun cliënten mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht als ze vaak hun alarmknop gebruiken, en daar was De Jonge kort over. 'Dat is gewoon niet toegestaan. Het gaat om verzekerde zorg.'

Steekproef

Uitgebreid onderzoeken hoeveel zorginstellingen dergelijke regels erop nahouden vindt De Jonge een brug te ver, maar hij wil wel een steekproef laten uitvoeren.

Reactie Aafje

Aafje schreef op haar website eerder al geschrokken te zijn van het artikel in AD. 'Wij volgen meldingen altijd op en sturen geen rekening. Sterker nog, bij meerdere meldingen bezoekt een verpleegkundige juist de melder om te kijken wat de situatie is. Het kan namelijk zijn dat er juist extra zorg nodig is.'  Zij ziet wel aanleiding om naar de tekst in de overeenkomsten te kijken.

Bron: ANP