Het regime in de gesloten jeugdzorg verschilt qua straffen, sfeer, ondersteuning en scholing nauwelijks van jeugdgevangenissen, waar jongeren een straf uitzitten. Zo'n vijftig 'lastige' jongeren worden vaak overgeplaatst en blijven zeer lang in instellingen, omdat ze niet te handhaven zouden zijn, meldt Trouw.

Psycholoog en lector residentiële jeugdzorg Peer van der Helm vraagt donderdag in zijn lectorale rede aan de Hogeschool Leiden aandacht voor deze groep. Ze hebben beperkingen of aandoeningen, zijn verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. Tien jaar geleden kwam de gesloten jeugdzorg er juist om moeilijke jongeren uit de gevangenis te halen.

Open leefklimaat heeft positief effect

Van der Helm doet al jarenlang onderzoek en weet dat juist een open leefklimaat binnen een instelling een positief effect geeft. Als jongeren meer vrijheid hebben om zelf beslissingen te nemen, neemt hun agressie af en empathie toe. Van der Helm: 'Geef je jongeren perspectief, met een intensief programma en onderwijs, dan zijn ze veel gemotiveerder om mee te werken aan een behandeling. Uiteindelijk doel van de jeugdzorg is dat gedrag zodanig verandert dat deze kinderen weer kunnen meedoen in de maatschappij.'

Bron: ANP