'Ik heb een tijd op het randje van de dood gezweefd': Gert (74) wordt erg ziek na het eten van een zakje abrikozenpitten van natuurwinkel Erica. Hij vertelt zijn verhaal aan RTL Nieuws. De drogisterijketen heeft alle zakken met abrikozenpitten inmiddels uit de schappen gehaald.

Op het station in Eindhoven koopt Gert het zakje abrikozenpitten. Eenmaal in de trein naar huis begint hij zich niet goed te voelen. Met de taxi wordt hij uiteindelijk thuis gebracht. Zijn vrouw belt meteen 112. Gert is inmiddels blauw aangelopen. Doktoren stellen vast dat Gerts zuurgraad erg laag is. De artsen staan verteld: zo'n laag cijfer hebben ze nog nooit gezien bij een levend persoon.

'Hoge dosis cyanide kan ademhaling belemmeren'

's Avonds checkt Gerts vrouw zijn jaszakken, op zoek naar zijn portemonnee. Dan vindt ze het zakje abrikozenpitten. Op het etiket staat: 'maximaal vijf pitten per dag'. Gert had dat niet gezien: de pitten lagen tussen de normale nootjes in het schap. Gerts vrouw belt het ziekenhuis, en daar valt het kwartje.

Volgens het Voedingscentrum kunnen in abrikozenpitten gevaarlijke plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) zitten. 'Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Ook het eten van perzikenpitten, pruimenpitten of avocadopitten kan gezondheidsproblemen veroorzaken', aldus het Voedingscentrum op de website.

Niet meer verkocht

Minne Heringa van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie verwijst naar een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) van vorig jaar. In dat rapport staan de maximumhoeveelheden die je binnen mag krijgen.

Gert vindt dat het product uit schappen mag. 'Of met hele duidelijke letters waarschuwen dat je het niet argeloos kunt pakken. Hier ligt puur vergif.' Natuurwinkel Erica heeft nu dus besloten de zakjes niet meer te verkopen.

Update 15:10 uur, reactie NVWA: 'lees het etiket'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt dat mensen etiketten van producten moeten lezen, nu speciaal naar aanleiding van Gerts verhaal. De NVWA waarschuwde tien jaar geleden al tegen de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen.

Ze adviseerde toen de etiketten aan te passen en ook de hoeveelheden die maximaal mochten worden verkocht, hetgeen ook gebeurde.

Genoemde producten kunnen veel cyanide (blauwzuur) afgeven, waardoor een teveel aan de pitjes en nootjes ineens levensgevaarlijk kan worden. Winkeliers zouden er volgens een woordvoerster van de NVWA ook beter aan doen om deze producten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. Het is een andersoortig product, aldus de organisatie, dat bij verkeerd gebruik echt gevaarlijk is.

Bron: RTL Nieuws