De nieuwe documentaire The Food Cure gaat over kankerpatiënten die het Gerson-dieet volgen. Nederlandse kankerdeskundigen waarschuwen dat de effectiviteit van dit dieet niet wetenschappelijk is bewezen.

De documentaire draait om zes kankerpatiënten die vijf jaar worden gevolgd. Twee patiënten overlijden en drie zijn naar eigen zeggen kankervrij. De laatste patiënt voelt zich goed, maar heeft geen scan ondergaan. Dinsdag 28 mei 2019 is de documentaire in Amsterdam te zien. Bij de vertoning zijn twee Gerson-behandelaren aanwezig, een patiënt en eventueel nog meer deskundigen.

Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker, zegt tegen de Volkskrant dat het niet zoveel zegt dat vier van de patiënten gezond zouden zijn. De vormen van kanker die in de film aan bod komen, waaronder prostaatkanker, kunnen namelijk ook vanzelf weggaan.

Daarnaast is er geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat het dieet effectief is, ligt Kampman toe. Ze vindt de documentaire dan ook zorgwekkend.

Gerson-dieet: veel groenten en koffieklysma's

Max Gerson, een Duits-Amerikaanse arts, ontwikkelde het dieet in de jaren twintig van de vorige eeuw tegen zijn migraine. Daarna ging hij het dieet inzetten voor ziektes als kanker en tuberculose.  

Het dieet bestaat uit het drinken van sappen van rauwe groenten en fruit met een hoog kaliumgehalte en een laag natriumgehalte. Daarnaast moeten volgers voedingssupplementen slikken en dagelijks hun darmen spoelen met behulp van een koffieklysma.

Lichaam ontdoen van giftige stoffen

Volgers denken dat het dieet helpt met het 'detoxen' van giftige stoffen en dat het hun immuunsysteem versterkt. Door die combinatie zal het lichaam weer in de juiste balans raken en kan het lichaam zichzelf genezen.

Het drinken van zo'n dertien glazen groente- en fruitsap zou helpen om de lever te reinigen. Een koffieklysma zou je lever en dikke darm van giftige ontdoen. Door de voedingssupplementen zou het lichaam kankercellen kwijtraken.

'Gerson-dieet is gevaarlijk'

Het dieet kan gevaarlijk zijn omdat patiënten niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. Alleen groente en fruit eten is gezond, maar je lichaam heeft nog veel meer voeding nodig met bijvoorbeeld eiwitten en gezonde vetten.

Klysma's kunnen leiden tot ontsteking en uitdroging, daarom raadt Kampman de darmspoelingen af. Daarnaast kunnen sommige van de voorgeschreven voedingssupplementen het risico op kanker juist verhogen.

Cancer Research UK waarschuwt naast deze bijwerkingen ook nog voor hart-en longproblemen, verminderde eetlust, diarree, buikkramp, koorts, duizeligheid, pijn, zweten en constipatie.

Stoppen met chemotherapie

Patiënten stoppen vaak met hun reguliere behandeling, zoals chemotherapie, als ze overgaan op het dieet. Ze denken vaak dat chemotherapie hun immuniteit schaadt.

De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie laat weten krachtig afstand te nemen van elke promotie voor het Gerson-dieet.

Onderzoeken naar het Gerson-dieet

In 2010 deed het National Cancer Institute in de Verenigde Staten onderzoek en vonden ze geen bewijs dat het dieet helpt bij mensen met kanker.

Onderzoekers uit Engeland deden in 2006 een studie naar zes patiënten. Ze ondervonden dat het leek alsof mensen zich emotioneel beter voelde en ze minder pijnstillers nodig hadden. Omdat de onderzoeksgroep zo klein was zijn de resultaten onvoldoende betrouwbaar.

Een review studie uit 2014 wees uit dat er geen bewijs is dat het dieet effectief is.

Heb jij kanker en ben je van plan om het Gerson-dieet te volgen? Bespreek dit dan altijd eerst met je eigen dokter.

Bron: Volkskrant / Cancer Research UK