Geroyeerde zorgverleners kunnen door een falend Europees waarschuwingssysteem nog steeds gemakkelijk aan de slag over de grens. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

De krant bracht aan het licht dat 10 op de 28 Europese landen het systeem voor 'foute artsen' totaal niet gebruiken. Dat maakt het voor Nederland lastig om te controleren of de zorgverleners uit die landen wel betrouwbaar zijn. In Nederland werken honderden buitenlandse artsen en tandartsen.

Jansen Steur

Het waarschuwingssysteem werd in januari 2016 opgezet naar aanleiding van het incident met ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Hij kon zijn werk gewoon voortzetten in Duitsland, terwijl hij in Nederland uit het vak was gezet wegens foute diagnoses. Het systeem stelt lidstaten van de EU sinds januari 2016 verplicht melding te maken van alle artsen, tandartsen, psychologen, verpleegkundigen of fysiotherapeuten die zich hebben misdragen. De informatie moet binnen drie dagen zijn uitgewisseld.

Waarschuwingssysteem 'vaak verwarrend'

Het systeem is nog lang niet waterdicht. Zo blijkt uit een in 2017 gehouden enquête dat medische professionals het systeem vaak verwarrend vinden. Ook verschilt het gebruik van het systeem sterk per land. Het Verenigd Koninkrijk maakte tot nu toe 15.011 keer melding in het systeem. Nederland deed dit slechts 67 keer. Het totale aantal meldingen staat op 22.750.

Zaken van voor 2016 niet gemeld

Een andere tekortkoming van het systeem is dat het niet verplicht is om zaken te melden van vóór januari 2016. Een Belgische psychiater met een praktijk in Zeeland had gedurende vijf jaar een seksuele relatie met een patiënt. Tijdens deze relatie schreef hij haar dochter zonder enig consult antipsychotica voor. Toen hij in Nederland uit het artsenregister was verwijderd stopte hij met zijn praktijk in Nederland. De psychiater is momenteel nog steeds werkzaam in Brugge. Hij komt niet voor in het waarschuwingssysteem.

'Weiger artsen die niet te controleren zijn'

Volgens Thom Meens van de Patiëntenfederatie moet Nederland buitenlandse artsen weigeren als ze niet te controleren zijn. Minister Bruins van Medische Zorg geeft toe dat het systeem nog niet perfect werkt, maar zegt zich in te zetten om het systeem te verbeteren.

Bron: NRC