De stof GenX is aangetroffen in het leidingwater van Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Dat meldt waterleidingbedrijf Dunea. Al eerder werd bekend dat de mogelijk kankerverwekkende stof in drinkwater van zes andere gemeenten in Zuid-Holland zit.

Dunea stelt dat het om zeer lage waardes gaat en het drinkwater nog steeds veilig is. Het gaat om water afkomstig uit drinkwaterwinlocaties Scheveningen, Monster en Katwijk. Volgens Dunea is op deze plekken 4,3 en 5,8 nanogram per liter gemeten. GroenLinks bij Provinciale Staten van Zuid-Holland slaat alarm. De Statenfractie van de PVV van Zuid-Holland vraagt ook om meer onderzoek.

Eerder werd al bekend dat GenX is aangetroffen in Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree-Overflakkee, Spijkenisse en Alblasserdam. Het chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) uit Dordrecht loost GenX en daardoor komen de stoffen in het oppervlaktewater terecht.

'Zeer kleine hoeveelheden GenX'

Volgens Dunea gat het om zeer kleine hoeveelheden GenX: 'Het gaat om waardes die dertig keer lager zijn dan de richtwaarde die de overheid geeft als veiligheidsgrens voor deze stoffen in het drinkwater.' De effecten van de bestanddelen op organen zijn nog moeilijk te beoordelen, stelt het RIVM.

'Deze verspreiding gaat zo snel'

Berend Potjer van de StatenFractie van GroenLinks reageert: 'Als inwoner van Den Haag maak ik mij nu wel zorgen over de veiligheid van mijn drinkwater. Het is dan wel verdund, maar GenX is een onnatuurlijke stof die niet afbreekt.' Volgens Harm Groenendijk van de PVV in Provinciale Staten is de uitkomst schokkend. Hij vindt het vreemd dat GenX nu al in Den Haag is aangetroffen. Chemours in Dordrecht gebruikt GenX pas vijf jaar. 'Deze verspreiding gaat zo snel, dat is niet normaal. De vraag is waar het vandaan komt.

Bron: AD