Veel ex-kankerpatiënten ervaren gezondheidsklachten na hun genezing, maar 24 procent weet niet waar die klachten door komen. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Zij pleiten voor betere voorlichting.

Maar liefst 64 procent van de kankerpatiënten die de ziekte overleeft, ervaart na genezing klachten als depressieve gevoelens, vermoeidheid en seksuele problemen. Dat blijkt uit een enquête van de website doneerjeervaring.nl van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties.

Lichamelijke klachten

Van de 3000 ondervraagde genezen patiënten had 70 procent last van lichamelijke vermoeidheid, 55 procent een verminderde conditie en 46 procent ondervond seksuele problemen.

Geestelijke problemen

Concentratie- en geheugenproblemen zijn met respectievelijk 41 en 38 procent de meest gehoorde geestelijke klachten, maar ook zenuwpijnen (26 procent) komen veel voor.

Groeiend aantal patiënten

'Steeds meer mensen overleven kanker door de betere technieken en de betere zorg", zegt Mirjam Velting van Borstkankervereniging Nederland tegen RTL Nieuws. 'Maar daardoor krijgen ook steeds meer mensen te maken met die late gevolgen van kanker. Uit het onderzoek blijkt dat daar nog maar weinig erkenning en herkenning voor is.'

Bron: RTL Nieuws