Het aantal ernstig zieken door bijwerkingen van het chemomedicijn 5-FU kan drastisch omlaag door alle patiënten vooraf genetisch te testen. Op basis van de testresultaten kan de dosis van de chemo worden aangepast om ziekte te voorkomen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, schrijft de Volkskrant.

Klinisch farmacoloog en oncoloog Jan Schellens zegt met zijn onderzoek jaarlijks tientallen ic-opnames, ernstig zieken en zelfs doden te kunnen voorkomen. Oncologen in Nederland zijn overtuigd door de onderzoeksresultaten en laten voortaan dna-onderzoek doen voordat ze kankermedicijnen aan patiënten voorschrijven. 

Patiënten sterven aan een behandeling die hun leven kan redden

Angst voor te weinig medicatie

In eerste instantie waren artsen sceptisch over het eventueel verlagen van de dosis, omdat zij volgens Schellens bang waren om patiënten te weinig medicijnen te geven. Ook spelen de grote problemen maar bij 8 procent van alle mensen, omdat bij hen het infuus niet voldoende wordt afgebroken door een genetische variatie.

Onmisbaar kankermedicijn

Chemomiddel 5-FU (ook wel capecitabine) is een onmisbaar medicijn bij veel vormen van kanker. Bij een groot deel van de patiënten veroorzaakt het ernstige bijwerkingen.  Door het medicijn raken het beenmerg en de darmen beschadigd en kan het lichaam van een patiënt infecties niet meer de baas zijn. Dat kan patiënten doodziek maken, met mogelijk fatale gevolgen. ‘Patiënten sterven aan een behandeling die hun leven kan redden’, vertelt Schellens aan de Volkskrant.

Probleem niet volledig verholpen

De Nederlandse studie laat echter ook zien dat de ernstige bijwerkingen niet bij iedereen kunnen worden voorkomen. Ook om andere redenen – die niet met dna te maken hebben – kan een infuus of pil niet goed worden afgebroken.  Jaarlijks overlijden naar schatting honderd patiënten door hun chemokuur.

Bron: de Volkskrant