Geneesmiddelenfabrikanten maken zich zorgen over de gevolgen van de invoering van serienummers op receptplichtige medicijnen. Die wordt begin 2019 van kracht. Met de vorig jaar definitief genomen maatregel moeten vervalsingen worden bestreden.

Belangenorganisatie Bogin zegt, op basis van een onderzoek onder leden, dat een gemiddeld doosje van dertig tabletten straks 17 cent per stuk meer kost om te maken. Vooral voor kleinere fabrikanten is het een kwestie, omdat er flinke investeringen moeten worden gedaan. Dat zou zelfs risico's kunnen meebrengen voor de beschikbaarheid, zegt de belangenclub van makers van zogenoemde generieke medicijnen, geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen.

Lage marge op tabletten

Volgens Bogin bestaat driekwart van de markt uit zulke, gelijkwaardige medicijnen. Voor deze fabrikanten zou het nog extra spelen omdat de marges op deze producten vrij laag zijn.

'Bij een omvang van ruim 180 miljoen verpakkingen generieke geneesmiddelen zijn de totale meerkosten circa 30 miljoen euro per jaar', aldus Bogin.

Bron: ANP