De Britse geneesmiddelenfabrikant GSK stopt in Nederland met het bezoeken van huisartsen. Het concern merkte dat huisartsen steeds minder open staan voor informatie vanuit een producent van geneesmiddelen, aldus het Financieel Dagblad.

Algemeen directeur Daan Gijbels van GSK Nederland noemt de beslissing om te stoppen met artsenbezoekers 'pijnlijk'. Hij vreest dat nieuwe producten van farmaceutische bedrijven moeilijker hun weg zullen vinden naar patiënten. Het is volgens de krant voor zover bekend voor het eerst dat een farmabedrijf stopt met artsenbezoeken omdat die op te veel weerstand stuiten. Het besluit heeft geleid tot het vertrek van dertig artsenbezoekers bij GSK.

Volgens professor Aukje Mantel-Teeuwisse van de Universiteit Utrecht zijn er in Nederland voldoende manieren voor patiënten en huisartsen om aan informatie te komen. Zij ziet in deze gesprekken niet veel waarde. 'Ik denk dat we veel betere bronnen hebben via farmacotherapeutische overlegartsen. Goede medicijnen worden vanzelf wel op waarde geschat door artsen en apothekers. Ik denk dat we hiervoor in Nederland een goedlopend systeem hebben', zegt de professor.

Bron: ANP / Financieel Dagblad / Aukje Mantel-Teeuwisse