Gemeenten kiezen in de strijd tegen de eikenprocessierups vaker voor natuurlijke methoden, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Daarnaast snoeien de lokale overheden in het bomenbestand, zodat het aantal eiken afneemt.

Afgelopen zomer was er veel overlast van de eikenprocessierups. Duizenden mensen kwamen in aanraking met de brandhaartjes van de rups. Meer dan honderd mensen hadden ernstige oogklachten of hadden last van jeuk. In de meeste gevallen werden de rupsen opgezogen en in een vuilverbrandingsoven vernietigd.

Deskundigen vinden het beter om de rupsen te bestrijden door hun natuurlijke vijanden te helpen. Vogels, insecten en vleermuizen eten de eitjes, larven, rupsen en vlinders graag op.

Aangeraakt door eikenprocessierups? Dit moet je doen

Inzet natuurlijke vijanden niet voldoende

Deskundige Arnold van Vliet van het Kenniscentrum Eikenprocessierups zegt tegen de NOS er blij mee te zijn, al waarschuwt hij voor te hoge verwachtingen. 'De pilots zijn veelbelovend, maar we moeten ons realiseren dat de inzet van natuurlijke vijanden nooit voldoende zal zijn om alle problemen te beheersen. Natuurlijke vijanden kunnen het niet alleen, zeker niet in stedelijk gebied'.

Bron: ANP MediaWatch / NOS