Onderzoekers waarschuwen voor mogelijke gehoorbeschadiging bij het kapot knallen van een ballon. Het geluidsniveau zou gelijk staan aan een gemiddeld jachtgeweer.

In het onderzoek, uitgevoerd door de Canadese University of Alberta, werd het aantal decibellen van een knallende ballon gemeten. Het hoogst aantal gemeten decibellen is 168, bij een ballon die werd opgeblazen totdat hij knapte. Werd de ballon met een scherp object kapotgemaakt, ontstond er een geluid tussen de 155 en 159 decibel. Ter vergelijking: een jachtgeweer genereert 161 decibel.

Het initiatief voor het onderzoek komt van audioloog Bill Hodgetts. Hij vroeg zich af wat de gevolgen van knallende ballonnen zijn voor het gehoor van zijn twee jonge dochters. In Canada wordt aangeraden je niet bloot te stellen aan geluidsimpulsen hoger dan 140 decibel. De grens in Nederland ligt op 120 decibel en hoger. Dit kan voor directe beschadigingen aan het gehoor zorgen. Daaronder kan het ook schadelijk zijn, afhankelijk van hoe lang er naar geluisterd wordt.

Gehoorbescherming

Hodgetts wil ballonnen niet in de ban doen, maar ouders wel bewust maken van de gevaren en hij hoopt gehoorbescherming net zo normaal te maken als zonbescherming: 'Ik betwijfel of ouders hun eigen kind een geweer zouden laten gebruiken zonder gehoorbescherming. En toch wordt een ballon gezien als feestdeugd.'

Bron: Nu.nl