Het datalek bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) is nog altijd niet gedicht, meldt RTV Utrecht. Het lek werd ontdekt op dinsdag en volgens een woordvoerder van SKJ zouden meteen alle nodige maatregelen genomen zijn. Toch is dit niet het geval.

Namen van klagers, beklaagden en kinderen zijn nog steeds te vinden via Google. Een naam van een ouder gevolgd met 'SKJ' intoetsen op Google levert nog steeds de naam en geboortedatum van de kinderen op. De SKJ is nalatig geweest door Google niet te vragen om de gegevens te verwijderen. 

De SKJ is het kwaliteitsregister voor de jeugdzorg. Ruim vijftigduizend zorgverleners staan erin geregistreerd. Cliënten van de zorgverleners kunnen bij SKJ een tuchtklacht indienen.

Persoonlijke gegevens van kinderen op straat

Eerder op dinsdag werd bekend dat SKJ per ongeluk een testwebsite online had gezet. Op deze website waren de uitspraken in tuchtzaken te vinden, volledig met namen van klagers en beklagers. Ook stonden er andere gegevens online zoals de werkgever van de beklaagde en de woonplaats van de klager. Ook de naam en geboortenaam van de kinderen van de klager stonden online en deze gegevens zijn makkelijk te googelen.

Update: Reactie van SKJ

De tuchtzaken die het beroepsregister voor jeugdzorgpersoneel vorige week per ongeluk op de website heeft gezet, zijn hoogstwaarschijnlijk ingezien door enkele bezoekers. Dat is 'erg vervelend', maar de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) heeft vervolgens goed opgetreden, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De SKJ, dat waakt over de deskundigheid van jeugdzorgpersoneel, wil beslissingen in tuchtzaken openbaar maken om ervan te kunnen leren. Maar de testwebsite, met 34 uitspraken waarin de namen van de betrokken werknemers en kinderen nog zichtbaar waren, is donderdag per abuis online gekomen en bleef het hele weekeinde in te zien.

De Jonge heeft geen reden om aan te nemen dat er meer is gelekt of dat zoiets vaker is voorgekomen. Niettemin is de misstap van de SKJ 'erg vervelend voor gedupeerde betrokkenen' en een 'onwenselijk signaal richting jeugdprofessionals'. De minister wil voorkomen dat het vertrouwen in het register 'wordt geschaad'.

Bron: RTV Utrecht